sâmbătă, 13 iulie 2013

De pe Colina Vrăbiilor

Воробьевы горы, de la poalele căreia ne-am îmbarcat pentru o plimbare pe râul Moscova în iunie a.c.

De pe Colina Vrăbiilor,  cel mai înalt loc din Moscova, putem admira o panoramă a oraşului. În evul mediu aici a fost satul cu acelaşi nume. Propietarul satului avea numele Vrabie. La sfârşitul sec. XV soţia marelui cneaz al Moscovei Vasile I a cumpărat satul . Din aceeaşi perioadă satul şi împrejurimile lui au fost în stăpânirea cnejilor, apoi a familiei ţarului.

Новодевичий монастырь
Mănăstirea Novodevici
Mănăstirea este situată în partea din faţă a Colinei Vrăbiilor, pe celălalt mal al râului Moscova. Din vârful colinei se  pot vedea zidurile colorate în roşu şi alb şi cupolele de aur. Mănăstirea a fost construită în apropierea Moscovei de tatăl lui Ivan cel Groaznic.
 Aceasta s-a transformat rapid într-o mănăstire a fetelor şi femeilor aristocraţiei ruse, care preferau să se călugărească sau erau forţate să facă acest lucru de către taţii lor sau în urma morţii bărbaţilor sau a divorţului. Atât prima soţie, cât şi sora lui Petru cel Mare au fost călugărite aici, la Mănăstirea Novodevici. Acesta este cel mai frumos şi mai romantic loc din Moscova, cu valoare istorică şi arhitecturală inestimabilă.


Храм Христа Спасителя
Catedrala Hristos Mântuitorul
După ce ruşii l-au alungat pe Napoleon, ţarul Alexandru I a hotărât printr-un decret ridicarea acestei catedrale, ca mulţumire „pentru purtarea de grijă dumnezeiască, ce a salvat Rusia ”.  Chiar dacă prima piatră de temelie s-a pus în 1817, în colina Vrăbiilor, o catedrală a fost ridicată mult mai târziu aproape de Kremlin, în perioada 1839-1883. Consacrarea acesteia  avut loc în acelaşi timp cu încoronarea lui Alexandru al III-lea.
În 1931 Stalin a ordonat că biserica să fie distrusă. În acest loc a vrut să construiască o clădire uriaşă a Palatului  Sovietelor, cea mai mare clădire din lume, cu o statuie urişă a lui Lenin plasată în partea de sus.  Dar nu au fost suficienţi bani pentru a pune în aplicare planul. În curând a început războiul. În final, în vremea de Hruşciov a fost construită o piscină în aer liber.
În anii  ‘90  Catedrala a fost construită din nou, dar nu în piatră, ci din beton. Basoreliefurile sunt din plastic. Din nou, nu a fost suficienţi bani. Se spune primarul de atunci al Moscovei i-a obligat să plătească pe proprietarii de cazinouri. S-a încercat ca noua catedrală să fie cât mai apropiată de cea originală, dar au fost introduse şi elemente funcţionale noi, cum ar fi: sala Sfântului Sinod, sala Consiliilor bisericeşti, precum şi birouri ale administraţiei patriarhale şi saloane de recepţie.
Valoarea sa artistică a fost îndoielnică de la început. Catedrala aceasta este implicată într-o mulţime de scandaluri, atât comerciale, cât şi politice dintre care cel mai faimos este legat de trupa punk Pussy Wright.

Privelişte

Fotografiile şi explicaţiile istorice îi aparţin doamnei Tatiana Bitkova, căreia îi mulţumesc frumos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu